Meer weten over Zero Energy Building? Op zoek naar inspiratie? Tijdens een begeleid bezoek aan een voorbeeldproject laten wij u kennismaken met duurzame bouwconcepten en technieken.
Energie-actief kantoorgebouw
Dit kantoorgebouw is gebouwd volgens de passiefhuis-standaard, het is bovendien CO2-neutraal en het wekt voldoende energie op om haar volledige energiebehoefte te dekken (E-peil -11). Het gebouw is opgevat als een compact volume dat geheel volgens de noord-zuid oriëntatie staat ingeplant. Op deze manier kan het daglicht optimaal gebruikt worden. De luchtdichte schil is opgebouwd uit duurzame materialen: houtskeletbouw met minerale wol voor de gevels en de hellende daken en resol-isolatie voor vloeren en platte daken. Het zonnedak is een building integrated PV system. Dit wil zeggen dat het volledige gebouw is afgestemd op de afmetingen van de zonnepanelen. In plaats van zonnepanelen op het dak te leggen, vormen de zonnepanelen zelf het dak. Zeven diepteboringen, gekoppeld aan een warmtepomp en betonkernactivering zorgen zowel in zomer als winter voor een aangename binnentemperatuur via hoge temperatuur koeling en lage temperatuur verwarming. Ook de zonwering, daglicht gestuurde verlichting, LED-verlichting en regenwaterrecuperatie dragen bij tot een aangename werkomgeving. Als extraatje werd er een “slim” demonstratieparcours uitgewerkt dat toelaat de duurzame technieken te bekijken en te ervaren hoe het is om in het kantoor van de toekomst te werken.
Kerncijfers:
BVO 1120 m2
K-peil K15
E-Peil E-11
E-Peil exclusief zonnepanelen E33: zonder het zonnedak wordt reeds voldaan aan de BEN-norm (Bijna-Energie-Neutraal) die vanaf 2021 zal gelden voor nieuwbouwkantoren (E-peil maximaal E40).
Stebo vertrouwde ons de opdracht toe om een e-book te maken over hun energie-actief kantoorgebouw. Kom meer te weten over dit prachtige gebouw, vlieg mee met de drone over het gebouw of breng een virtueel bezoek.
Energie-neutraal bedrijfsgebouw
Garage Rutten bouwde in Hechtel-Eksel een nieuwe energieneutrale autoconsessie, een primeur voor België. Dit bedrijfsgebouw dat onder meer een showroom, een werkplaats en een afleverzone op het dak omvat, is gebouwd volgens de Passiefhuis-standaard en maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen. De volledige energiebehoefte van de garage wordt gedekt door zonnepanelen op het dak van de werkplaats.
Het gebouw werd op 11 september 2015 officieel geopend.
Om het gebouw op een duurzame manier te verwarmen en te koelen werd gekozen voor een warmtepomp in combinatie met een BEO-veld. Voor garages was dit allerminst een courante technologie. Het BEO-veld telt 7 boorgaten van 140 m diepte. Hieraan is een warmtepomp van 46 kWth gekoppeld en een warmtewisselaar om het hele gebouw van 3.000 m2 te voorzien van vrije koeling via vloer- en betonkernactivering.
In de nieuwe garage heerst op elk moment van het jaar een bijzonder aangenaam klimaat.
Gecertificeerde nulenergiewoning
20 jaar geleden bouwden wij het eerste vrijstaande Passiefhuis in België, in die tijd nog een onbekend begrip. Samen met een aantal pioniers stonden we mee aan de wieg van vzw Passiefhuis-Platform om dit bouwconcept breder bekend te maken en ingang te doen vinden in België. Ondertussen zijn de passiefhuis-principes algemeen aanvaard als logische tussenstap naar energieneutraal bouwen.
In 2005 verkregen we het Passiefhuis-certificaat.
in 2010 verkregen we ook het Nulenergie-certificaat.
De facto is deze woning met thuiskantoor energie-positief of energie-actief, aangezien er meer energie wordt opgewekt dan het gebouw én de bewoners gebruiken. Er is zelfs voldoende stroom van eigen kweek om onze elektrische wagens te voeden.
Kerncijfers:
BVO 254 m2
K-peil K13
E-Peil E-18
E-Peil exclusief zonnepanelen E30: zonder de PV-panelen wordt reeds voldaan aan de BEN-norm (Bijna-Energie-Neutraal) die vanaf 2021 zal gelden voor nieuwbouwwoningen (E-peil maximaal E30).
Gasverbruik per jaar (gemiddelde van 10 gebruiksjaren): 4500 kWh voor verwarming, warm waterbereiding en koken
Elektriciteitsverbruik woning per jaar: 3500 kWh voor 5 personen
Elektriciteitsverbruik laadpaal per jaar: 5000 kWh voor ca 20.000 km puur elektrisch rijden
Elektriciteitsproductie: 8500 kWh per jaar, in balans met onze huidige elektriciteitsconsumptie.